Podprogram 2020 – podsumowanie i raport

Podprogram 2020 – podsumowanie              

W Podprogramie 2020 Świętokrzyski Zarząd Wojewódzki PKPS w Kielcach udzielił pomocy żywnościowej 12 027 osobom, dla których w formie 58 912 paczek żywnościowych przekazano bezpłatnie 508,2848 kg art. spożywczych.

744 osoby korzystające z pomocy żywnościowej wzięło udział w 30 programach edukacyjnych i 20 warsztatach kulinarnych organizowanych w ramach środków towarzyszących, które odbyły się w formie stacjonarnej oraz zdalnej.

RAPORT FEAD – Podprogram 2020

Świętokrzyski Zarząd Wojewódzki PKPS uczestniczył w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa POPŻ 2014 – 2020 ( FEAD )

Program współfinansowany był ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Podprogram 2020 został zakończony 31 października 2021 r.

Z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 w naszych jednostkach skorzystało 12 027 osób, którym w formie 58 912 paczek żywnościowych zostało przekazane bezpłatnie 508,2848 kg art. spożywczych.

Pomocą żywnościową w ramach ww programu objęte były osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej ( Dz.U. z 2018 r. poz. 1508, z późn. zm. ) i których dochód nie przekracza 220 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 1 542,20 zł, dla osoby samotnie gospodarującej i 1 161,60 zł dla jednego członka w rodzinie.

I.

Artykuły warzywne i owocowe

 

1.

Groszek z marchewką

3,20 kg

2.

Koncentrat pomidorowy

1,12 kg

3.

Buraczki wiórki

1,40 kg

4.

Powidła śliwkowe

1,50 kg

5.

Mus jabłkowy

1,44 kg

6.

Fasolka po bretońsku

1,50 kg

II.

Artykuły skrobiowe

 

7.

Makaron jajeczny świderki

5,00 kg

8.

Płatki owsiane

1,00 kg

9.

Ryż biały

2,00 kg

10.

Kasza jęczmienna

1,50 kg

11.

Herbatniki maślane

0,40 kg

12.

Kwa zbożowa rozpuszczalna

0,60 kg

III.

Artykuły mleczne

 

13.

Mleko UHT

7 l

14.

Ser podpuszczkowy dojrzewający

1,60 kg

IV.

Artykuły mięsne

 

15.

Szynka drobiowa

2,40 kg

16.

Szynka wieprzowa mielona

1,20 kg

17.

Pasztet drobiowy

0,32 kg

18.

Filet z makreli w oleju

1,19 kg

Podsumowanie  działań towarzyszących w POPŻ Podprogram 2020

W ramach działań towarzyszących w Podprogramie 2020 wzięło udział 744 osób (kobiet, mężczyzn i dzieci) w 20 warsztatach kulinarnych wzięło udział 187 osób (178 kobiet i 9 mężczyzn) w 30 programach edukacyjnych wzięło udział 557 osób (523 kobiety  i 34 mężczyzn)

Celem działań towarzyszących było podniesienie wiedzy beneficjentów korzystających z programu w zakresie nie marnowania żywności i tym samym ochrony naszej planety jako dobra wspólnego, wykorzystania żywności w celu racjonalnego odżywiania, zapoznania                       z nowymi przepisami kulinarnymi, umiejętności przygotowania posiłków w nowym stylu z wykorzystaniem produktów pomocowych.