Podprogram 2020 – podsumowanie
W Podprogramie 2020 Świętokrzyski Zarząd Wojewódzki PKPS w Kielcach udzielił pomocy żywnościowej 12 027 osobom, dla których w formie 58 912 paczek żywnościowych przekazano bezpłatnie 508,2848 kg art. spożywczych.
744 osoby korzystające z pomocy żywnościowej wzięło udział w 30 programach edukacyjnych i 20 warsztatach kulinarnych organizowanych w ramach środków towarzyszących, które odbyły się w formie stacjonarnej oraz zdalnej.
RAPORT FEAD – Podprogram 2020
Świętokrzyski Zarząd Wojewódzki PKPS uczestniczył w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa POPŻ 2014 – 2020 ( FEAD )
Program współfinansowany był ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Podprogram 2020 został zakończony 31 października 2021 r.
Z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 w naszych jednostkach skorzystało 12 027 osób, którym w formie 58 912 paczek żywnościowych zostało przekazane bezpłatnie 508,2848 kg art. spożywczych.
Pomocą żywnościową w ramach ww programu objęte były osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej ( Dz.U. z 2018 r. poz. 1508, z późn. zm. ) i których dochód nie przekracza 220 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 1 542,20 zł, dla osoby samotnie gospodarującej i 1 161,60 zł dla jednego członka w rodzinie.
I. | Artykuły warzywne i owocowe | |
1. | Groszek z marchewką | 3,20 kg |
2. | Koncentrat pomidorowy | 1,12 kg |
3. | Buraczki wiórki | 1,40 kg |
4. | Powidła śliwkowe | 1,50 kg |
5. | Mus jabłkowy | 1,44 kg |
6. | Fasolka po bretońsku | 1,50 kg |
II. | Artykuły skrobiowe | |
7. | Makaron jajeczny świderki | 5,00 kg |
8. | Płatki owsiane | 1,00 kg |
9. | Ryż biały | 2,00 kg |
10. | Kasza jęczmienna | 1,50 kg |
11. | Herbatniki maślane | 0,40 kg |
12. | Kwa zbożowa rozpuszczalna | 0,60 kg |
III. | Artykuły mleczne | |
13. | Mleko UHT | 7 l |
14. | Ser podpuszczkowy dojrzewający | 1,60 kg |
IV. | Artykuły mięsne | |
15. | Szynka drobiowa | 2,40 kg |
16. | Szynka wieprzowa mielona | 1,20 kg |
17. | Pasztet drobiowy | 0,32 kg |
18. | Filet z makreli w oleju | 1,19 kg |
Podsumowanie działań towarzyszących w POPŻ Podprogram 2020
W ramach działań towarzyszących w Podprogramie 2020 wzięło udział 744 osób (kobiet, mężczyzn i dzieci) w 20 warsztatach kulinarnych wzięło udział 187 osób (178 kobiet i 9 mężczyzn) w 30 programach edukacyjnych wzięło udział 557 osób (523 kobiety i 34 mężczyzn)
Celem działań towarzyszących było podniesienie wiedzy beneficjentów korzystających z programu w zakresie nie marnowania żywności i tym samym ochrony naszej planety jako dobra wspólnego, wykorzystania żywności w celu racjonalnego odżywiania, zapoznania z nowymi przepisami kulinarnymi, umiejętności przygotowania posiłków w nowym stylu z wykorzystaniem produktów pomocowych.