RAPORT – Podprogram 2019
Świętokrzyski Zarząd Wojewódzki PKPS uczestniczył w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa POPŻ 2014 – 2020 ( FEAD )
Program współfinansowany był ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Podprogram 2019 został zakończony 30 września 2020 r.
Z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 w naszych jednostkach skorzystało 12 838 os, zostało wydane 598,6444 kg żywności o łącznej wartości 2 722 398,44 zł.
Pomocą żywnościową w ramach ww programu objęte były osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej ( Dz.U. z 2018 r. poz. 1508, z późn. zm. ) i których dochód nie przekracza 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 1 402,00 zł, dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056,00 zł dla osoby w rodzinie.
Żywności ta składała się z następujących artykułów spożywczych w przeliczeniu na 1 os.:
- Groszek z marchewką 3,20 kg.
- Fasola biała 3,20 kg.
- Koncentrat pomidorowy 1,12kg.
- Buraczki wiórki 1,05kg.
- Powidła śliwkowe 1,80 kg.
- Sok jabłkowy klarowany 4 l.
- Makaron jajeczny 4,50 kg.
- Makaron kukurydziany bezglutenowy 1,00 kg.
- Ryż biały 3,00 kg.
- Kasza gryczana 1,50 kg.
- Herbatniki maślane 0,80 kg.
- Mleko UHT 7 l.
- Ser podpuszczkowy dojrzewający 2,00 kg.
- Szynka drobiowa 2,70 kg.
- Pasztet wieprzowy 0,48 kg.
- Filet z makreli w oleju 1,53 kg.
- Cukier biały 4,00 kg.
- Olej rzepakowy 4 l.
- Gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg.
W sumie: 48,58 kg
Podsumowanie działań towarzyszących w POPŻ, Podprogram 2019
W ramach działań towarzyszących wzięło udział 850 osób, kobiet, mężczyzn i dzieci, w 20 warsztatach kulinarnychwzięło udział 340 osób ( 265 kobiet i 75 mężczyzn ), w 30 programach edukacyjnych wzięło udział 510 osób ( 380 kobiet i 130 mężczyzn )
Celem działań towarzyszących było podniesienie wiedzy beneficjentów korzystających z programu w zakresie, nie marnowania żywności i tym samym ochrony naszej planety jako dobra wspólnego, wykorzystania żywności w celu racjonalnego odżywiania, zapoznania z nowymi przepisami kulinarnymi, umiejętności przygotowania posiłków w nowym stylu z wykorzystaniem produktów pomocowych.